Booking.com

Turist i Vatikanstaten

För att hitta Vatikanstaten så behöver du först och främst alltså ta dig till Rom, sedan är det bara att bege sig till den västra sidan av floden Tibern så hittar du denna vackra helgedom. Hit vallfärdar det miljontals turister och katoliker varje år och huvudattraktionen är Peterskyrkan och museerna som ligger intill. Men det finns mycket mer att se i Vatikanstaten.

 

För att se de magnifika Vatikanträdgårdarna så måste man köpa en förköpsbiljett på turistkontoret som man hittar intill posten på piazza San Pietro. Dessutom behöver du ta med dig passet för att identifiera dig. Något du absolut inte bör missa när du är i Vatikanstaten är de grant klädda vakterna som står lite överallt. Det är påvens eget garde som heter Corpo della guardia Svizzeria, eller det Schweiziska gardet. Dem har varit påvens beskyddare ända sedan 1400-talet och det är en vacker om något lustig syn att se dem med sina färggranna kläder.

 

Om man vill få sig en glimt av påven själv så finns det ett par olika sätt att göra det på. Under alla årstider utom sommaren så kan man se honom på sin balkong klockan 12.00 varje söndag. Då välsignar han alla de människor som samlats på Piazza San Pietro, Sankt Petersplatsen framför Peterskyrkan. Under sommarmånaderna sker samma sak fast på sommarpalatset som ligger några mil utanför Rom. Det sista sättet som man kan få se påven på är att man införskaffar sig en gratisbiljett till audiensen som sker på onsdagsförmiddagarna, det kan man bland annat göra på Santa Susanna.

 

De som bor i Vatikanstaten betalar ingen skatt, istället får staten sina inkomster från ”den stora församlingen”, inträdesavgifter, försäljning av frimärken, mynt och annat.

 

Det finns sex stycken ingångar till Vatikanstaten genom den stora mur som sträcker sig runt hela den lilla staten. Huvudingången hittar man vid Piazza San Pietro. Förutom denna så finns det två ingångar till som är öppna för allmänheten men dem har bara öppet en kort stund varje dag. Dem två hittar du dels vid Vatikanmuseerna och dels vid Viale Bastioni di Michelangelo. Bra att tänka på innan man beger sig dit är att det inte finns några som helst restauranger eller caféer ute på området, dem ligger inne i museerna. Något som inte existerar alls inne i Vatikanstaten är hotell. En annan viktig sak att tänka på är att man inte får vara för bart klädd, då kommer man inte in i någon av kyrkorna tillexempel. De områden som är viktiga att täcka är; bara axlar och benen. Man kan alltså inte ha några shorts, t-shirts, linnen eller korta kjolar på sig.